2009. december 29., kedd

fa'zzine


"Fa*zzine 1. szám


Vegyes érzelmeket váltott ki belőlem ennek az új kiadványnak az első száma. Az egyik érzelem a szomorúság, hogy egy olyan sokra hivatott fiatal rajzolónak, mint Felvidéki Miklósnak, miért kell így elpocsékolnia a tehetségét. A másik a bosszúság, hogy feltehetően az éppen esedékes Pinkhell elmaradása miatt jutott abba az állapotba, hogy saját kezébe vegye a dolgokat, ha publikálni akar valamit még az idén. A harmadik a kilátástalanság, amely akaratlanul is árad a kiadványból. Szándékosan vagy nem, a vendégművész Lanczinger Mátyás beadványának a címe fején találja a szöget: Mégis mi a f*szomról csináljak képregényt?

Súlyos témahiányban szenvednek Miklós és társai (Juhász Márk, László Márk, Csepella Olivér). Az eredmény belterjes, duplacsavarosan szenvelgő, légüres térbe durranó trágárságokat szellentő. Nyilván nem lehet senkire sem ráerőltetni, hogy 19 évesen legyen valamivel optimistább a jelent és a jövőt illetően. De ha szabad adni egy tanácsot Miklósnak: „Rasszizmus” című egyoldalasának a mintáját, Robert Crumbot nem csak formailag, hanem tartalmilag is érdemes követnie. Abból még kijöhetne egy szenzációs magyar underground comix is.

És ebben leginkább az ide jó érzékkel meghívott Lanczinger és a lapot egy korábbi, eddig csak neten látható, eredetileg 2005-ben keletkezett munkájával támogató Fritz Zoltán lehetne partnere. Juhász Márk munkáinak a dramaturgiája, László Márk rajzainak a dinamikája szintén ígéretes, de ennyi még kevés a meggyőzéshez. Addig is kívánok a csapatnak új illúziókat."

egy öreg ember blogja

HEIL SEITAN


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése